Bingo är mer än bara ett spel

Att tro att bingo bara spelas av pensionärer är en myt, och likaså är det en myt att bingo bara spelas med drömmen om miljondrömvinsten i åtanke – men sanningen är att spelet bingo även kan användas till att skapa gemenskap, samhörighet och förståelse.

bingobricka2Det kanske är svårt att tänka sig att bingospel såsom de spel som finns hos balletbingo.com skulle kunna vara något annat än att fylla sina brickor med Ivar 18, etta åtta och Niklas 23 tvåa trea, men sanningen är att det finns personer som gjort bingo till något så mycket större än bara en chans att vinna en summa pengar. Och ett exempel på dessa människor är Lisa som valt att använda bingospelet som ett sätt att uppmärksamma ett specifikt ämne för att skapa förståelse och insikt hos människor. Hennes bingospel heter nämligen Guling-bingo och tar upp den rasism hon dagligen får möta på grund av sitt ursprung (Källa). Men bingo kan även skapa gemenskap och nya vänner vilket är precis vad pensionärerna Elsie Tingström, Lars Hedihn och Elsa Falk gjort. Dessa eldsjälar tog sig nämligen an ensamkommande flyktingbarn och både samlade ihop så att barnen fick egna cyklar och varma sockor. Sedan ville man göra något mer och då lärde dem spela bingo samtidigt som barn och pensionärer lärde känna varandra – och detta ska de prisas för nu (Källa).

”Det råder djup koncentration i lokalerna där spelarna sitter och duttar med sina märkpennor. När en tuta signalerar bingo kommer snacket igång för att genast tystna igen när bingoutroparen drar nästa siffra. Det är i pausen och innan dagens spel kommer igång som man umgås.” läs mer.