Sällskapsspel blir utbildande

Att spela spel tycker de flesta är roligt och varje år samlas många familjer och kompisgäng för en kväll med sällskapsspel. Men sällskapsspel kan användas till mer än underhållning. Den här typen av spel fungerar också i utbildningssyfte.

2543614-manga-sallskapsspel

Tidigare har vi skrivit om att man kan läsa betyg på olika sällskapsspel och hitta ett som passar.

”Är du en av dem som föredrar sällskapsspel så kan du läsa betygsättning på ett gäng sådana här, för nu när julen närmar sig är det bra att ladda upp med nya spel för släkthänget!” Läs mer.

Men det är faktiskt inte bara i juletider som man kan spela sällskapsspel. Ett sådant spel kan man plocka fram när det än passar och när man vill ha en stunds underhållning med vänner eller familj. Man kan dessutom använda sällskapsspel i lärosyfte och på Sveriges Radios hemsida kan man faktiskt läsa om att det kommit ett nytt spel som har syfte att lära unga om nätet. Spelet är en kombination av ett analogt spelbräde och en digital surfplatta. Spelet är till för att barn mellan åtta och tio år ska lära sig om de risker som finns på nätet.

Diskussion efter spelet

Spelet heter Djurparksgömmet och spelet är inte ämnat att vara ett engångsspel som gör att alla barn lär sig alla faror på nätet. Alla de händelser som barnen råkar ut för i spelet blir istället underlag för olika typer av diskussioner efter spelet. I spelet har man nämligen med element i form av chattfrågor som barnen skulle kunna stöta på när de är på nätet. Många unga blir nämligen utsatta för smicker, manipulation, mutor och hot men i spelet är bara företeelsen med och det har inget olämpligt innehåll.