Unga får stora spelskulder

Fler unga drar på sig stora skulder och tar snabblån för att kunna finansiera sitt spel på nätet. Många av dessa är spelmissbrukare och Spelberoendes riksförbund tror att antalet blir fler. Polisen ser även att det är fler som blir ekonomiska brottslingar för att betala tillbaka sina spelskulder.

532431-translucent-green-dice-with-currency-sign

Spelberoendes riksförbund varnar nu för att allt fler unga tar dyra sms-lån och hamnar i stora skulder för att kunna spela på nätet. Lotteriinspektionen har räknat ut att nätcasinonans omsättning i Sverige ökade 19 procent i fjol om man jämför med 2013. Omsättningen låg alltså på 1,4 miljarder kronor, exklusive utdelade vinster, och mycket av dessa pengar kom från unga spelare som tagit lån för att kunna finansiera sitt spelande. Läs mer.

Många drar på sig skulder

För spelare som fastnar i ett beroende kan det snabbt bli stora summor det handlar om och en utav anledningar till detta är att det går snabbt att se vad man vunnit när man spelat på nätet. Dessutom använder många spelsajter sig av euro och när det räknas om till kronor ökar värdet snabbt. Turligt nog har sajter som exempelvis sv.mrmega.com varningstexter och information till de som känner att de kanske spelar lite för mycket, men ofta kan det även handla om att man dragit på sig en stor skuld utan att ha fastnat i ett spelberoende. I dag är det runt 100 000 personer i Sverige som är spelmissbrukare och antalet har legat där i ett antal år. Det finns dock ytterligare 400 000 svenskar som ses som riskspelare. (Källa)

En del blir ekonomiska brottslingar

I och med att man hamnar i spelberoende och får stora skulder, är det många som börjar hålla på med ekonomisk brottslighet. Faktum är att antalet personer som har spelmissbruk som motiv till sådana här brott har ökat. Ofta handlar denna brottslighet om någon som fått ett förtroendeuppdrag och har pengahantering på olika sätt. Man har ekonomiskt ansvar, sköter bokföring eller liknande och börjar fiffla, skriver ltz.se. Ofta har de personer som åker fast för ekonomiskt brottslighet varit beroende av spel som poker på nätet.