Nätauktioner – en typ av spel

Att handla på auktion har människor gjort sedan urminnes tider. Tänker man efter så är det ganska självklart att en vara inte ska ha ett fast pris utan säljas till det högsta pris som någon är villig att betala. Av rent praktiska skäl blir detta dock svårt att implementera. Det skulle exempelvis vara svårt att ha en budgivning på en liter mjölk i livsmedelsaffären. Men med Internets framfart går det faktiskt att ha budgivning på de flesta varor som säljs. Det finns numera tusentals sajter som är helt inriktade på olika typer av nätauktioner. Den mest kända är nog den amerikanska sajten eBay med det finns även gott om svenska varianter.

Även om dessa sajter i många hänseenden fyller samma funktion som ett auktionshus erbjuds det helt nya möjligheter med hjälp av ny teknologi. Du kan väldigt enkelt vara med i budgivningar på flera olika varor runt om i världen och många människor kan spendera flera timmar framför datorn för att följa diverse budgivningar. I detta avseende har vissa typer av nätauktioner vissa likheter med exempelvis dataspel där människor ”fastnar” framför en aktivitet som blir en typ av fritidssysselsättning.

En stor skillnad är emellertid att nätauktioner är riktiga på det sätt att det är verkliga pengar som är i omlopp vilket säkerligen kan vara lätt att glömma om man inte aktar sig.