Ingen nordisk batalj i årets Fotbolls-VM

Årets Fotbolls-VM är det första stora mästerskapet i Fotboll sedan 1998 som Sverige inte är kvalificerat till. Efter flera lyckade kvalspel under Lars Lagerbäcks styre tog det stopp redan innan det roliga skulle börja. Vi svenskar har under senare blivit lite bortskämda med att delta i både Fotbolls-VM och Fotbolls-EM men nu får vi helt enkelt stå åt sidan.

Av våra nordiska grannar är det bara lillebror Danmark som har kvalificerat sig till VM i Sydafrika. Norge misslyckade i vanlig ordning och Finland har inte ens varit nära. Visst kan det vara kul att känna en viss skadeglädje när våra grannländer misslyckas inom fotboll men några av de mer minnesvärda bataljerna inom svensk fotboll har varit just mot våra grannländer.

En av de mer minnesvärda fotbollsmatcherna i modern tid är Sverige-Danmark under Fotbolls-EM 2004. 2-2 var det enda resultatet som skulle säkerställa att de båda grannländerna skulle gå vidare på Italiens bekostnad. Matchen slutade just 2-2 och de erkänt korrupta italienarna skrek skandal!

Nu blir det alltså ingen nordisk batalj i VM 2010 men vi kan ju alltid hoppas att vi möter några av våra grannar i EM 2012 som arrangeras i Polen och Ukraina.